Kemer’in ilk Kültür Evi açıldı
Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu’nun girişimleriyle yapılan Kemer’in ilk kültür evi olma özelliği taşıyan Kemer Belediyesi Kültür Evi, düzenlenen törenle açıldı.
Daha önce jandarma karakolu olarak da kullanılan Liman Caddesi 85 ada 18 parselde yer alan Kemer Belediyesi Kültür Evi’nin açılışına, Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Kemer Cumhuriyet Başsavcısı Gamze Almalı, Kemer Jandarma Komutanı Ömer Seyhan, Kemer Emniyet Müdürü Harun Mere, Kemer Sahil Güvenlik Komutanı Soner Tuna, Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Derya Baytekin, Kemer Belediyesi Meclis Üyeleri Mustafa Bilici, Cansın Efir, Semih Top, Mehmet Akın, Ali Rıza Akar, Sema Özdemir, belediye birim müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar, Kemer’in ilk belediye başkanı Mehmet Emin Minta’nın eşi Nuriye Minta, Kemer Belediyesi Kültür Evi Sorumlusu Yerel Tarihçi Ramazan Kar ve davetliler katıldı.
Açılış, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılışta konuşan Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, 23 Nisan 1920’de açılan TBMM’nin kuruluşunun yıl dönümü ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladığını söyledi.
Kaymakam Solmaz, Kemer Belediyesi Kültür Evi’nin tarih ve kültür kokan bir mekan olduğuna işaret ederek, turizm şehri olmanın yanı sıra turistlere de Kemer’de yaşayan insanların kültürünü de aktarmanın önemine değindi.
Kültür Evi Sorumlusu Ramazan Kar’ın yıllar içerisinde kapı kapı dolaşarak topladığı ve iyi bir şekilde muhafaza ettiği eşyaların çok değerli olduğuna dikkat çeken Kaymakam Solmaz, “Kemer, Akdeniz’in Çanakkalesi. Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Savaşları’na ev sahipliği yapan bir bölgedeyiz. Çanakkale Savaşları kahramanlarından Mustafa Ertuğrul Aker’in hayatını ve hak ettiği değerini de burada daha iyi anlayacağız. Böyle bir mekana ihtiyaç var. Şu an bulunduğumuz yerin tarihi var. Daha önce jandarma karakolu olarak kullanılmış. Merkezi bir yerde olması, misafirlerimizin kolay ulaşabilir olması ve Ramazan Kar’ın tüm bu konulara vakıf olması Kemer’e yapılacak olan en büyük katkıydı. Turizmin canlı ve sürdürülebilir tutulmasının yolu bu. Tarihimizi ve kültürümüzü ilçemize gelen misafirlere layıkıyla anlatmak önemli. Bu sayede de nitelikli misafir profili oluşacak. Eğlence kültürü buranın ana unsuru ama kültür ve tarih tanıtımı buna büyük destek verecek. Buranın turizme kazandırılmasında emeği geçen Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu’na, Ramazan Kar’a çok teşekkür ediyorum. Kemer Belediyesi Kültür Evi’nin tanıtımında her birimize büyük iş düşüyor. Burası birilerinin değil, Kemer’in. Bu konuda elimizden gelen desteği sağlayacağız ve Kemer’in gücüne güç artacak. Kemer’e hayırlı olsun.” dedi.
Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu ise yaptığı konuşmasında, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladığını söyledi.
Kemer Belediyesi Kültür Evi Sorumlusu Ramazan Kar’ın idealist, milliyetçi ve devletçi biri olduğunu ifade eden Başkan Topaloğlu, “Kültür Evi’nin yapılmasında bir başarı varsa Ramazan Kar’a aittir. Kemer Belediyesi Kültür Evi binası daha önce kolluk kuvvetlerine hizmet vermiş. Biz burayı geçen sene restore etme kararı aldık. Yaklaşık 9 milyon liraya restoresini tamamladık. Ramazan Kar, elindeki değerli objeleri, eşyaları, belgeleri ve fotoğrafları buraya getirdi. 1. Dünya Savaşı’nda Fransız savaş gemisi Paris 2’yi batıran Mustafa Ertuğrul Aker’e ait eşyalar ve fotoğraflar ile belgeler de burada. Kültür Evi’nin açılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Kemer’e hayırlı olsun.” dedi.
Kültür Evi Sorumlusu Ramazan Kar da Kültür Evi’nin açılmasından dolayı mutluluk duyduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Yaklaşık 30 yıldır ev ev, köy köy, kapı kapı gezerek bu eşyaları topladım. Dedelerimizin ve ninelerimizin kullandığı eşyaları koruyup, yaşatacağımız ve gelecek nesillere aktaracağımız artık bir kültür evimiz var. Burada Kemer’in tarımdan turizme kadar kent belleği sergilenecek. Kültür Evi, Kemer’de yaşayan, buraya tatile gelen yerli ve yabancı misafirler Kemer’in tarihini ve kültürünü öğreneceği, farkındalık oluşturabileceği bir yer. Kültür Evi’nde, Kemer’in geçmişine kaynak olacak bir kütüphane, Kemer’in ve çevre köylerin Osmanlı dönemindeki nüfus sayımları, Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit’in Sancaktar Yüzbaşı Murat Ağa’ya verdiği berat belgesi ve madalyası, Kemer ve sahillerini 1. Dünya Savaşı sırasında abluka altında tutan Fransız savaş gemisi Paris 2’yi 1917’de ve 1918’de Alexandra gemisini batıran Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker’e ait kendi hatıraları, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’nda kullandığı dürbünü, kendisinin yaptığı Kemer’e ait yağlı boya tabloları sergilenecek. Ayrıca, Milli Mücadele kahramanlarından Albay Şefik Aker’in Antalya ile ilgili hatıraları yer alacak. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1932-1933 yıllarında Kemer’de faaliyet gösteren madenlerle ilgili kararnameleri, Atamızın 1927 basımı orijinal Nutuk eseri de sergilenecek. Bizim için çok önemli olan Kemer Belediyesi Kültür Evi’ni Kemer’imize kazandıran Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu’na çok teşekkür ediyorum.”
Konuşmaların ardından Kemer Belediyesi Kültür Evi’nin açılış kurdelesi kesildi. Kurdeleyi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla kültür evini ziyaret gelen çocuklar kesti.
Açılıştan sonra Kaymakam Solmaz, Belediye Başkanı Topaloğlu ve protokol üyeleri, Kültür Evi’ni gezerek incelemelerde bulundu.
Turizme büyük katkı sağlayacak olan Kültür Evi’ndeki belge, eşya, fotoğraflar ve diğer önemli objeleri inceleyen protokol üyeleri, Ramazan Kar’dan bilgi aldı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı